Wat zijn de mogelijkheden voor supporters met een auditieve of visuele handicap?

Faciliteiten voor supporters met een auditieve handicap

Bij de informatie die wordt weergegeven op de schermen in het stadion (zowel op de 2 grote schermen in de arena als op de 184 schermen in de supportersruimtes) wordt maximaal gebruik gemaakt van ‘visualisatie’ van de boodschap. Zo worden op voorhand opgenomen reportages ondertiteld. Allerlei sportieve informatie (ploegopstelling, doelpuntenmakers,…) wordt op de grote schermen ook tekstueel weergegeven. In geval van nood worden alle schermen in veiligheidsmodus geplaatst, waarbij elke veiligheidsboodschap ook visueel zal worden weergegeven.

In vakken 221-222 kunnen supporters met een auditieve handicap op eenvoudig verzoek gebruik maken van een oortje of een individuele halslus waardoor een oorapparaat met telefoonspoel (schakelaarpositie »T« of »MT«) het geluid van de stadionspeaker via radiotransmissie kan ontvangen. Dit systeem is bij de opstartfase beschikbaar voor zes supporters en wordt uitgebreid indien de vraag dit aanbod regelmatig zou overtreffen.

Aan de ticketbalie van de Planet Group arena wordt gebruik gemaakt van een Soundshuttle: het gesproken woord van de baliebediende wordt omgezet in inductieve signalen en naar een geïntegreerde ringlus gezonden. Hoorapparaten met telefoonspoel (schakelaarpositie »T« of »MT«) ontvangen deze lussignalen. Een dergelijke soundshuttle is er ook aan de drankstand ter hoogte van gate 21.

Faciliteiten voor supporters met een visuele handicap

Via geleidelijnen worden supporters van aan de straatkant en de bushaltes tot aan de gevel van het stadion gebracht. De trappenhallen naar de supporterspromenade zijn voorzien van noppentegels: waarschuwingstegels die bijdragen aan de mobiliteit van mensen met visuele beperking. Ook in de tribunes, met name in de hoekvakken 221-222, 228-229, 421-422 en 428-428 zijn als valpreventie de neerwaartse trappen op niveau +2 gemerkt met noppentegels. Bij alle trappen in het stadion zijn de neuzen van de eerste en laatste trede contrasterend ingekleurd.

In vak 222 is een blindentribune ingericht verzorgd door Intro vzw. KAA Gent supporters met een visuele handicap kunnen er de wedstrijden met beschrijvend commentaar volgen via een hoofdtelefoon. De verslaggevers werken in duo en zitten op de perstribune waar ze over een commentaarpositie met zender beschikken. Er zijn in het seizoen 2015-16 15 plaatsen (met begeleider) beschikbaar.

De blindentribune is een initiatief van de communitywerking van KAA Gent in nauwe samenwerking met INTER.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 1
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen (0 opmerkingen)

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.